test
Spring naar hoofd-inhoud

Oorzaken vastleggen

De eerste, en wellicht de belangrijkste stap, in het continu verbeteren is het verzamelen van informatie en het in kaart brengen van alle verstoringen en incidenten. Je moet immers eerst weten wat er mis gaat om het vervolgens te kunnen verbeteren. Juiste input is essentieel voor juiste output.

Het is daarom belangrijk dat de registratieprocedure zo simpel mogelijk is. Het vergroot tevens de meldingsbereidheid. Het gaat om het registreren van alle events in het productieproces en QHSE-incidenten. Veelal wordt er gedacht aan technische storingen, zoals defecte onderdelen of machines die langzamer draaien. Echter, in de praktijk worden de meeste verliezen geleden door een falende interne logistiek en communicatie. Denk daarbij aan geen of verkeerde toevoer van materialen, geen optimale inrichting van het productieproces of slechte instructies.

Events registreren gebeurt aan de hand van de ProMISe Matrix. Wij hebben jarenlange kennis en ervaring met (productie)processen en we zullen samen met de klant uitvoerig de deze analyseren om tot een gedegen matrix te komen.

Een matrix in denkbeelden
Een matrix in denkbeelden

ProMISe Matrix

De ProMISe Matrix is zeer flexibel en dynamisch. Je kunt registreren wat jij belangrijk vindt. Voor productieoptimalisatie kun je het hele productieproces invoegen. Heb je te maken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit? Dan kun je Voedselveiligheid of Dierenwelzijn opnemen in de matrix. Wil je alle veiligheidszaken en incidenten registreren? Voeg eenvoudig alle QHSE-onderwerpen toe. Zie hiernaast een voorbeeld van hoe een matrix ingericht kan worden. De ProMISe Matrix is eenvoudig aan te passen en groeit mee met de behoeften van het bedrijf.

ProMISe App
De ProMISe App

De registratie

Het registreren van events kan op verschillende manieren. Handmatig op een computer, direct naast de computer, op kantoor, of waar dan ook. Voor snelle en eenvoudige registratie kun je de app gebruiken. Wil je geautomatiseerde registraties? We kunnen de PLC van de machines koppelen aan ProMISe of sensoren gebruiken om signalen te registreren, zoals: machine draait, snelheid van de machine, etc.

Noteer start- en eindtijd van een event voor het meten van downtime, voeg foto's toe voor meer duidelijkheid, voeg commentaar toe voor gedetaileerde informatie en selecteer de root cause in de ProMIse Matrix inclusief gebruikte oplossing. ProMISe leert van de input. Bij eenzelfde of vergelijkbare storing (bijvoorbeeld een kapotte lager op een andere locatie) zal ProMISe de eerder gebruikte oplossingen voor dit probleem voorstellen. Het is ook mogelijk om aan te geven hoeveel tijd de operator kwijt was ("operatortijd"), nadat de verstoring al was verholpen. Productie kon weliswaar doorgaan, de operator kan er nog wel een hoop gedoe van hebben gehad. Desbetreffende verstoring kan kort hebben geduurd en onbelangrijk zijn. Echter, een operator die meerdere keren veel nawerk heeft, kan ook reden zijn om het probleem te bespreken en op te lossen.

De App

Nog sneller en eenvoudige kan iedereen een event registreren via de ProMISe App, tevens voorzien van foto's. Een foto zegt vaak meer dan woorden. Een internetverbinding is niet eens noodzakelijk. Uitermate handig voor werkers op locatie of wanneer een operator met spoed de verstoring moet verhelpen, maar het zo niet vergeet te registreren. Later kan de operator de registratie verder afmaken in het systeem.

 

Machinekoppeling

Eventueel kan ook de PLC van de machine uitgelezen worden of via sensoren informatie geëxtraheerd worden voor preciezere, geautomatiseerde registraties. Alarmen van verstoringen komen binnen met start- en eindtijd. De unieke tagcodes corresponderen met een onderdeel/locatie in de storingsboom. De operator hoeft deze alleen nog te verifiëren of eventueel te wijzigen.

ProMISe eventregistratie:

Continuïteit

Continuïteit

Registreer events zonder verstoring van het productieproces.

ProMISe App

ProMISe App

Snelle registraties via app inclusief foto's. Ook zonder internetverbinding!

PLC/Sensoren

PLC/Sensoren

Automatisch registraties mogelijk via connectie met PLC of sensoren.

Flexibiliteit

Flexibiliteit

De ProMISe Matrix is flexibel in te richten en aan te passen.


Geïnteresseerd?